2012/03/30

BBC RADIO 1: Newsbeat - zprávy pro mladé

VŠECHNY ČASY  UVEDENÉ V ČLÁNKU JSOU "PŘEPOČTENY " NA NÁŠ ČAS

Jelikož je BBC Radio 1 stanice zaměřená na dejme tomu tu mladší generaci, která se pohybuje někde mezi těmi 15-29 lety, musí tomu přizpůsobit i své zpravodajství. Zpravodajství, které je nazváno Newsbeat, je zaměřeno na hudbu, aktuální hudební novinky, sport, na nové technologie, ale také na politiku a zahraniční "hlavní" události. K těmto tématům jsou zařazeny i názory posluchačů z twittru, facebooku ale také lidí které bbc osloví na ulici. Jsou vysílány od roku 1973 na Radio 1 a od roku 2002 také na Radio 1 Xtra.


Newsbeat mají dvě, časově rozdílné, relace. Ta první je vysílána především o půl v časech - 5:30, 6:30, 7:30 (začíná Moyles Schow, vysílány každých 30 minut), 8:00, 8:30, 9:00, 9:30, 11:30, 12:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:00 a někdy ještě ve 22:00. NB v těchto časech jsou vysílány maximálně 3 minut. Oproti této relaci jsou pak ještě dvě další (13:45-14:00 a 18:45-19:00) které jsou vysílány 15 minut a zprávám dávají větší prostor.

Kromě ranního vysílání, kdy moderátoři sedí přímo ve studiu, jsou vysílány z jiného studia a opět tu probíhá jakési přepojování mezi studiem kde se vysílá "pořad" a studiem kde se vysílají nb.

Newsbeat v reálu 

A teď k pár ukázkám jak to vlastně celé vypadá. V první nahrávce je zachycen konec songu, pak jakési "intro" kde moderátor řekne co bude hrát po NB, následuje rychlý jingel "Listen, Watch, Share" (pozn.: v Anglii je velkým trendem říkat v začátečních jinglech u zpravodajství, kde se dá rádio například naladit, Radio 1 opustilo tento model asi před 2 roky) a samotné zprávy.

Newsbeat - začátek a konec by Jirka Štefl 1

Newsbeat nejsou jen o tom, aby celých 15 minut (v případě NB ve 13:45 a 18:45) hrál jeden tzv. podkres a změnil se jen při sportu a počasí. NB jich využívají celou škálu. Na konci této nahrávky je ještě ukázka toho jak při 15 minutových NB vstupu do nich přímo moderátor pořadu a oznámí co bude za chvilku hrát.

Newsbeat - změna podkresů by Jirka Štefl 1

A na závěr ukázek ještě trochu netradiční konce NB, používá ve vysílání Greg James a Chris Moyles.

Newsbeat - konec by Jirka Štefl 1

Můžete ještě porovnat staré jingle s novýma. Tyto se používali v roce 1997 a tyto zase od roku 2007 a nebo kouknout jak se Djovi Guettovi líbí právě jingle na nb -



Kdo Newsbeat připravuje a kde

Mezi hlavními reprezentanty NB patří ranní zprávař Dominic Byrne, sporťačka Tina Daheley a odpolední zprávař Chris Smith. Další frekventovaní redaktoři jsou například Jim Taylor, Anthony Baxter, Ben Mundy a nebo politický reportér Dave Howard. Všechny jména najdete na wikipedii.

 

Podle aktuálního tématu se také NB připravují z tématických míst. Například když nedávno vláda v Anglii navrhla ustanovit minimální cenu za alkohol, tak proč NB neodvysílat z hospody u pivečka.


Ostatní informace

"Newsbeat's Oddbox" - V roce 2007 začal natáčet každý pátek Dominic Byrne zhruba 4 minutové video kde mapuje 10 nejpodivnějších událostí posledního týdne. Je možné se na toto video dívat online (na stránkách NB nebo na youtube) a také na BBC News.

Newsbeat na webu BBChttp://www.bbc.co.uk/newsbeat/
Newsbeat na facebookuhttp://www.facebook.com/radio1newsbeat
Newsbeat na twittruhttps://twitter.com/BBCNewsbeat
Newsbeat na youtubehttp://www.youtube.com/user/Radio1Newsbeat




Žádné komentáře:

Okomentovat